Kinek kell részt vennie utánképzésen?

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény, 18 § (4) rendelkezései szerint utánképzésen kell részt vennie annak a járművezetőnek:

a) akit a bíróság vagy a szabálysértési hatóság, közlekedési szabálysértés miatt legalább 6 hónapra, illetve
b) akit a bíróság közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt a járművezetéstől eltiltott, továbbá
c) akinek vezetői engedélyét a közúti közlekedési előéleti pontrendszer alapján az eljáró hatóság visszavonta.

Vagyis

Utánképzésen kell részt vennie annak,

• akinek szabálysértési ügyében a bíróság vagy a közlekedési hatóság (rendőrség) legalább hat hónapra történő járművezetéstől való eltiltásról rendelkezett

• akit közlekedési bűncselekmény miatt, például ittas vezetés, közúti veszélyeztetés, közúti baleset okozása stb. a bíróság a járművezetéstől eltiltott (az eltiltás tartamától függetlenül, akár az egy hónapos törvényi minimum esetén is)

• akinek büntetőpontjainak száma elérte a 18-at, az eljáró hatóság vezetői engedélyét automatikusan 6 hónapra visszavonta

Mivel az utánképzésen való részvételi kötelezettség egyre nagyobb számban fordul elő, így az eltiltást kimondó hatósági vagy bírósági határozat jogerőre emelkedését követően minél előbb érdemes az utánképzés teljesítéséhez szükséges folyamatot elindítani.

Figyeljen rá!

A vezetői engedélyét csak abban az esetben kaphatja vissza, ha igazolja, hogy utánképzésen részt vett, valamint a visszavont vezetői engedély a visszavonás határidejének lejárta után is csak akkor adható vissza, ha a gépjárművezető az utánképzésen való részvételét igazolta.

Keressen bizalommal!

Küldjön üzenetet vagy vegye fel velem a kapcsolatot telefonon!

Phone Icon +36 70/9070 488 Küldjön üzenetet